Buscar

11 Şubat 2013 Pazartesi

Radyo Nedir?Ne İşe Yarar?

Radyo nedir? Radyo nasıl çalışır, ne işe yarar? Radyonun bulunması, radyo ile ilgili bilgi.

RADYO, radyoelektrik dalgaların özelliklerinden yararlanarak seslerin iletilmesi sistemi. Radyoelektrik dalgaların alınmasını sağlayan araç da radyo olarak adlandırılır. Radyo yayınlarının amacı belli bir bölgede bulunan ve alıcısı olan herkese, önceden hazırlanmış bir programa uygun olarak yapılan yayını alma olanağı sağlamaktadır. 1886-1888 arasında Almanya’da Heinrich Herz, elektromanyetik radyo dalgaları oluşturmak amacıyla ilk denemelere girişti. 1894′te ise İtalya’da Guglielmo Marconi ilk telsiz radyo sistemini geliştirerek 1901′de Mors alfabesiyle Atlas Okyanusu’nun ötesine mesaj iletimini gerçekleştirdi.

Radyoelektrik dalgaların ayrıştırılmasında kullanılan seçicilerin ilk dönemlerinde ses yayınlarını algılamaya uygun olmaması, radyo üzerinde öncü çalışmaları yürüten bilim adamlarını araştırmalarını ses yayınlarının algılanması üzerinde yoğunlaştırmaya ve seçilerin geliştirilmesi için çalışmaya yönetti. 1922′de ilk özel radyo verici istasyonu kurularak, pille çalışan radyo alıcıları yapıldı. Kent elektriği akımıyla çalışan radyo alıcılarının seri olarak üretilmesi 1930′larda gerçekleştirildi. Her türlü radyo yayınında 1935′e kadar AM’li (genlik modülasyonlu) radyolar kullanıldı. 1935′te Edwin H. Armstrong uzun süren denemelerden sonra geniş bantlı frekans modülasyonunu (FM) buldu.

Radyo dalgalarını açıklamakta oldukça küçük dalga boylu radyo frekansları kullanılır. Frekans yüksek değerlerde olduğunda, radyo dalgalarını belirlemek için dalganın boyu esas alınır. Dalga boyu aynı yönlü iki tepe noktası arasındaki uzaklıktır. Radyoelektrik dalgalar alternatif akımın beslediği bir verici antenci oluşturulur. îvmelenmiş elektronlar antende radyoelektrik dalgaları oluşturduktan sonra bu dalgalar verici anteni terk ederek yeryüzüne her doğrultuda yayılır. Anten yapısına, öteki iletken maddelerin durumuna göre, istenildiğinde radyo dalgaları yoğun biçimde belli bir yöne doğru gönderilebilir. Radyoelektrik dalgalar, yeryüzün boyunca yere koşut yapılan yaym, iyonosferden yansıtmalı yapılan yayın ve alıcıyla verici arasında bir doğru boyunca yapılan yayın olmak üzere üç biçimde ayırır.

LF bandı, alçak frekans bandıdır. Genel olarak sabit istasyonlarda, denizcilikte hareketli istasyonlarda, radyo sistemleri hizmetlerinde, uzun bir yere paralel dalga yayınlarında geniş anten sistemleriyle birlikte kullanılır. MF ve FM bandı, yerel hizmetlerde, yere koşut yayınlarda ve bunların alınmasında, iyonosferden yansıtmalı olarak kıtalar arası görevlerde kullanılır. VHF bandı, yere koşut yayınla iletişimde yaygın olarak kullanılır. Kullanılan antenler küçük ve oldukça basit olduğunda VHF bandı içindeki frekanslar hareketli hizmetler, yerden havaya, havadan havaya iletişimlerde denizcilik için oldukça uygundur. Ayrıca uzak aralıklı yüksek frekanslı vericiler birbirlerini yayınlarım engellemediklerinden VHF bandı polis, itfaiye gibi değişik yerlerde bulunan hizmetlerin aynı frekansta toplanmasını ve birbirine karışmamasını sağlar. UHF bandı, bir doğru boyunca yapılan iletişimlerde, örneğin radar sistemlerinde kullanılır. SHF bandı, bir doğru boyunca yapılan iletişimlerde sınırlı olarak kullanılır.

Örneğin Apollo uzay aracının televizyon resimlerinin yayınlanmasında bu bant kullanıldı. EHF bandı, bir doğru boyunca yapılan yayınlarda kullanılan bu bandın frekansları daha çok radyoyla yön bulma hizmetlerine ayarlanmıştır.

Kaynak : www.nkfu.com

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Radyo Dinle Radyoyo © 2013 - Tüm Hakları Saklıdır.